dijous, 12 de febrer del 2009

Joan Oliver

1.Allò que tal vegada s'esdevingué respon al gènere teatral de comèdia. Però, ¿què és una comèdia? Busca "comèdia" a es.wikipedia.org i resumeix-ne el contingut. ¿Trobes que podem aplicar la definició de comèdia a Allò que tal vegada s'esdevingué? Justifica la resposta.

La comèdia és un dels gèneres clàssics del teatre i d'allà s'ha estès a altres arts com el cinema. Es caracteritza per mantenir un to optimista, amb un final feliç i sovint per tenir elements d'humor o d'ironia. A vegades es construeix una comèdia com a paròdia d'una altra obra.

Sovint els personatges, de la comèdia es veuen enfrontats a les dificultats de la vida quotidiana, moguts pels seus propis defectes cap a desenllaços feliços on es fa escarni de la debilitat humana. La comèdia s'origina al món grec, però es va desenvolupant durant l'edat mitjana (molt poc) i sobretot durant l'Edat Moderna, fins a arribar als nostres dies. Com en altres gèneres dramàtics, a la comèdia l'acció dramàtica la determina el personatge protagonista; per aquest motiu no és estrany trobar personatges amb to tràgic en drames còmics, sempre que aquests siguin, per dir-ho d'alguna manera, personatges secundaris. Lope de Vega va ser l'escriptor espanyol més representatiu de la comèdia en el segle d'or La comèdia és, juntament amb la tragèdia, una de les formes clàssiques del drama grec, i un dels tres gèneres dramàtics cridats realistes. Crec que no es pot aplicar en aquesta obre ja que no te final feliç.


2.Descriu els trets físics i de caràcter dels personatges: Adam i Eva, Caïm i Abel, el Querub, Nara i Jahvè.

Adam: És molt gandùl i molt conformista. És jove i es veu vell

Eva: Conformista, encara que fa mes coses que en Adam

Abel: És bonic pero la vegada es molt feble, fa tot el que li manen.

Caïm: És el persontage més diferent de tota ja que es inconformista, fort, no respecta l'autoritat i lluita per aconseguir el que vol.

Querub: És un angel, que va tenir un passat fosc.

Nara: És la noia per la cual els homes es barallen .

Jahvè: És deu.


3Comenta, posant com sempre exemples, quines actituds davant la vida representen els personatges d'Adam, Caïm i Abel.

Adam: Va ser el primer humà creat per Deu, el que l'hi va posar el noms als animals.

Caïm: És despres d'Adam i Eva, l'unic supervivent, i juntament amb Nara tindran que formar un nou mon.

Abel: no representa res, ja que va morir avans de tenir descendecia.


4.Elaboreu un resum de l'obra tot dividint-la en tres parts: plantejament, nus i desenllaç.

EL plantegament de la obra és senzill ja que només ens explica com són els personatges i quines on les seves expiracions.
Durant el nus, és veu qui es el protagonnista principal, Caïm, i que es una persona que no es comforma amb res.
I en el deselllaç es veu com Caïm aconsegueix a Nara i mata al seu germa.



5.En acabar l'obra, Caïm es converteix en l'iniciador d'un món nou. Expliqueu els criteris i els elements en què es basarà aquest món que Caïm vol crear amb Nara.


-Que els homes tindran que guanyar el pa amb el suo de la seva front.
- Que les dones pariran amb dolor.