dimarts, 7 d’octubre del 2008

Angel Guimerà

ÀNGEL GUIMERÀ

Àngel Pío Juan Rafael Guimerà Jorge va neixer a Santa Cruz de Tenerife (1845)va morir a Barcelona (1924).
La seva extensa obra, es notable per unir a una apariença Rómantica amb elements principals del Realisme, el va fer un dels màxims esponens de la Renaixença de les lletres catalanes a finals del segle XIX.


Va iniciar la seva carrera literaria en la poesia y va arribar a ser un del grans poetes catalans, va el seu talent com a dramaturg el que el va fer que guanyes fama i proyecció internaciona. Es va dedicar al teatre despres d'haber obtingut el títul de Mestre en Gai Saber i guanyer el seu tercers jocs florals.

Maria Rosa(1894) va ser una de les sebes obres més importants, darrera la cual le van succeir estrenes notables com La festa del blat(1896) i Terra baixa(1877) el cual va ser un gran exit en Catalunya , lo que va proporcionar la seva inmediata traduccio al espanyol.

En el 1904,la Academia Sueca va dir de concedirle el Premi Nobel de la Literatura , en le primer premi conjunt: amb el tambe galardonat poeta provencal Frederic Mistral..Es premiava de aquesta forma a dos autors paradigmàtics del renaixement literari casi similtani de dos llengues llatines amb una part d'historia comú: el Català i el Provenzal.Pero, pressions des del govern espanyol, que consideracven poc convenient premiar un autor català(que a més havia tingut un rellevant paper plític en Catalunya)van impedir que le projecte de la Academia es fes. En comptes de Guimerà, va ser proposat José de Echegaray que , a part de la seva propia obra, havía traduit al castella alguna de les obres de Guimerà. Así, el Premi Noble va se finalment per a Echegaray-Mistral

1 comentari:

Les Vinyes ha dit...

Has de corregir l'ortografia i l'expressió.

T'has basat en la informació del dossier?

NúriaR.