diumenge, 7 de desembre del 2008

Vicent Andrés i Estellés

Vicent Andrés Estellés va néixer el 4 de setembre de 1924, a Burjassot, a la comarca de l'Horta de València. Ell sovint introduia al seu pare i a la seva germana, Carme, als seus poemes. Quan ell tenia un any el seu avi va ser assesinat pel seu germanastre.
La vocació literària es va desvetllat molt aviat en Vicent, però no en la poesia sinò pel teatre. Quan tenia 12 anys va esclatar la guerra civil, i ja havia escrit algunes peces teatrals. La seva familia no es va exiliar, però va tenir que cremar alguns llibres. Un cop acabada la guerra va treballar de forner, mecanògraf i d'ordenança.
El 1942 va publicar el seu primer article. A madird va publicar poesies que eren la traducció castellana de poemes que havia escrit en català. A l'any 1945 es va fer soldat a Navarra i va escriure poesia en català .
Al'any 1948 va començar a treballar com a periodista a "Las Provincies"publicació de la qual va arribar a ser el redactor. Un cop instal·lat a València escriu poemes en català.
Al 1955 es va casar amb Isabel Llorente, deu mesos després va tenir una filla que va morir als cuatre mesos. La mort de la nena els va aclaparar i va dur al pueta a escriure la Nit (1956).