dimarts, 24 de març del 2009

Exercicis

2. PARLEM DE REVOLTES


Un dels temes de Ramona, adéu és el de la revolta, entesa com la conseqüència d’un conflicte.

De conflictes n’hi ha hagut sempre, i de tota mena: generacionals, personals, socials, bèl·lics, etc. Montserrat Roig, a la novel·la que treballeu (i, en general, en tota la seva obra), explica conflictes, lluites, revoltes...Ramona, adéu gira a l’entorn de dos eixos fonamentals: el context històric del segle XX, marcat per grans canvis, i la lluita interior de les protagonistes per desenvolupar-se en aquest context.

L’aprofundiment del context històric el treballarem en l’apartat que anomenem revoltes externes i fa referència als fets històrics més importants d’aquest segle. La lluita interior de les protagonistes, i la seva evolució psicològica, les descobrirem a partir de les revoltes internes.



1. Entre tots ompliu aquest quadre amb els fets més importants que recordeu que han fet canviar la història del segle XX.
Clica per veure
l
l
l
V






2. Busqueu la definició dels mots següents i copieu-la:



· Revolta :·


Una revolta és un seguit d'accions contra el govern o les persones que manen en un lloc.

Revoltar:


Provocar una revolta. Uns militars poden revoltar la tropa i prendre el poder. Les colònies americanes es revoltaren contra la corona anglesa i aconseguiren la independència.

· Revolució:

Una revolució és un canvi polític, social, econòmic o científic molt important. El descobriment dels plàstics va ser una revolució tècnica.

· Guerra:
Una guerra és una lluita amb armes entre dos o més països. En una guerra mundial, hi ha diversos països implicats.